Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Συνατγή για το σκατο παξιμάδι

Πολλοί λένε ότι οι συνθήκες που θα κρατήσουν στην χώρα μας θα είναι ανάλογες της κατοχής, βεβαία εμείς θα την λέμε μεσοπροθεσμιακή. Οι Έλληνες θα αναγκαστούν να μάθουν τις γαστριμαργικές συνήθεις των παππούδων και γιαγιάδων που δεν έχουν ξεχάσει πώς να φτιάχνουν μπομπότα, κουραμάνα, ρόκα βραστή, χόρτα ανάλαδα και αντί για καφέ καβούρδιζαν ρεβίθια. Μέσω λοιπόν αυτού του μπλογκ δίνω από τα βάθη της καρδιάς μου την συνταγή για να φτιάξετε το σκατό σας παξιμάδι.
Όχι όμως μια απλή συνταγή άλλα μια σύγχρονη που κάθε ένας από εσάς μπορεί να φτιάχνει για να τρώει στο καθημερινό τραπέζι, αλλά και να τρατάρει και τους μουσαφιρέους.
Τα παλιά τα χρόνια το σκατό το άφηναν να ξεραθεί στον ήλιο, αλλά υπάρχει πλέον κίνδυνος να μολυνθεί από τις μύγες.
Αφού προσεχτικά κάνουμε την ανάγκη μας σε ένα στρογγυλό ταψί ή πυρέξ , τοποθετούμε ένα πανί από πάνω και το αφήνουμε στο παράθυρο για περίπου μισή ώρα για να φύγει η πρώτη μυρωδιά. Μετά τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς για περίπου 10 με 12 λεπτά κοιτάζοντας το να μην μαυρίσει απέξω αλλά να κρατήσει το καβουρδισμένο χρώμα.
Μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Θα ανακαλύψετε στην πρώτη μπουκιά ότι απέξω θα είναι τραγανιστό και μέσα ζουμερό. Μπορείτε να τα αφήσετε λίγο παραπάνω στον φούρνο αν τα θέλετε ξεροψημένα και μπισκοτέ.
Μπορείτε να τα φάτε σκέτα ή να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή με καρύδια.
Επίσης ιδανικός συνδυασμός είναι και με σιρόπι φράουλας, αν δεν βρείτε φρέσκιες, όποτε όταν σας ρωτήσει το παιδί σας, μαμά τι φαγητό έχουμε? θα του λέτε σκατά με φράουλες και θα κυριολεκτείτε.
Καλή σας όρεξη
Αύριο με καινούρια συνταγή σε περίπτωση που το σκατό δεν βγει σφιχτό αλλά μελάτο για «σούπα τσιριπιπι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου